Mladika 5 – 6 / 2017

ISBN:
ISSN 1124 - 657X
Št. strani:
56 + 8 Rasti
Vezava:
mehka

Sredi julijske vročine je izšla nova Mladika 5-6. Uvodni članek izpod peresa tržaškega odvetnika in politika stranke Slovenska skupnost Petra Močnika je posvečen pojmu manjšinske skupnosti: avtor se namreč sprašuje,…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 4,00 

Sredi julijske vročine je izšla nova Mladika 5-6. Uvodni članek izpod peresa tržaškega odvetnika in politika stranke Slovenska skupnost Petra Močnika je posvečen pojmu manjšinske skupnosti: avtor se namreč sprašuje, ali manjšina, ki se nima več za posebno kategorijo, lahko sploh še kaj zahteva zase, npr. izjeme pri volilnem sistemu. Pisec se namreč obregne ob odločitev slovenske komponente italijanske Demokratske stranke, ki je dejansko odpisala politično avtonomijo slovenske narodnostne skupnosti v Italiji. Uvodničar se tudi zamisli v izid nedavnih upravnih volitev v Italiji, ki jih je zaznamoval poraz slovenskih kandidatov: temu, pravi avtor, botrujeta predvsem izguba stika z ljudmi in teritorijem ter slabo upravljanje ozemlja.

V »Fokusu« je objavljen intervju s publicistom Igorjem Omerzo, ki ga je pripravila Erika Jazbar. Intervjuvanec spregovori o svoji zadnji knjigi o Borisu Pahorju, o delovanju jugoslovanske tajne policije – Udbe, o verodostojnosti dokumentov, ki jih je pripravljala in hranila Udba, ter o posledicah, ki jih je jugoslovanski režim (enostrankarski politični sistem, nepriznavanje svobode govora in tržnega gospodarstva) pustil slovenski družbi.

Na temo odnosa mladih literarnih ustvarjalcev do narodne identitete pa v krajšem intervjuju spregovori mlada raziskovalka na Inštitutu za jezikovne študije ZRS Koper Maja Smotlak.

V rubriki »Drobtinice o slovenskem govoru« Manica Maver piše o odrskem govoru v otroških in mladinskih predstavah in ugotavlja razširjenost neknjižne zvrsti besedila v slovenskih dramskih besedilih za otroke.

V rubriki »Obletnica meseca« Tomaž Simčič se spominja lika in dela msgr. Jakoba Ukmarja, ki se je rodil 13. julija 1878, istega meseca je bil krščen in 23 let kasneje posvečen v duhovnika.

V razkošni »Anteni« so zbrani podatki o delovanju slovenskih društev in posameznikov v zamejstvu in zdomstvu.

O nevarnosti globalnega segrevanja in odnosu ameriške javne uprave do te tematike je govor v ekološki rubriki.

V »Literaturi« je objavljen cikel pesmi Bojane Daneu Don Hčerki, ki je prejel tretjo nagrado za poezijo na 45. literarnem natečaju revije Mladika, in zgodba Renate Šribar Hanibal za vrati, ki je prejela tretjo nagrado za prozo na istem natečaju. Objavljene so tudi tri pesmi Zlate Obed.

V »Pričevanjih« Renato Podbersič ml. piše o judovski družini Morpurgo in naših krajih, Mirella Merkù v 15. nadaljevju svojih spominov zdomske tržaške Slovenke pa piše o izbiri študijske smeri po končani višji srednji šoli. V rubriki »Prebrali so za vas« Maja Smotlak ocenjuje dvojezično pesniško zbirko Borisa Pangerca Ptice v mojem oljčniku, Rozina Švent pa knjigo Alenke Puhar o Izidorju Cankarju. Predstavljena je tudi pesniška zbirka Leva Detele Obljubljena dežela.

Mojca Polona Vaupotič predstavi v Gorici rojeno ilustratorko Paolo Bertolini Grudina, ki se posveča otroški ilustraciji. V rubriki »Prosti čas« Mitja Petaros piše o slovenskih spominskih kovancih vrednosti 3 evrov.

V mladinsko prilogo Rast je uvodnik napisala Veronica Piredda, ki razmišlja o grožnji terorističnih napadov na poletne počitniške destinacije, sledijo intervjuji z mladimi glasbeniki (Vesna Zuppin, Luka Paljk, Aleš Lavrenčič, Eleonora di Corato, Alessandra Schettino), prepis nagovora iz videoposnetka pisatelja Borisa Pahorja mladim Slovenskega kulturnega kluba. V literarni rubriki sta objavljeni pesem Maje Zobec in kratka pripoved Tjaše De Luisa, ki sta prejeli tretjo nagrado na literarnem natečaju SSK. V prilogi najdemo še nasvete Brine Bakhita plahim dekletom.


Priporočamo še