Mladika 3-4/2023

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
72 + 8 strani priloge Rast
Vezava:
mehka

V rubriki Fokus je v ospredju dobitnik letošnje 50. literarne nagrade vstajenje, porabski literarni ustvarjalec, novinar in prevajalec Dušan Mukič.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

»Se politični čudeži lahko ponavljajo?« se glasi naslov uvodne misli Iva Javnikarja. Avtor se navezuje na nedavne volitve v deželni svet Furlanije Julijske krajine, na katerih je bil izvoljen kandidat zbirne stranke Slovencev v Italiji, Slovenske skupnosti, Marko Pisani. Izvolitev je sprožila tudi nekaj polemik, zlasti v slovenski komponenti Demokratske stranke, velja poudariti pa, da so pravila volilnega zakona jasna in političnim predstavnikom dobro znana. Do naslednjih volitev je še nekaj let, prav tako izzivov, ki čakajo na slovensko skupnost v Italiji, še piše avtor uvodničar.

V rubriki Fokus je v ospredju dobitnik letošnje 50. literarne nagrade vstajenje, porabski literarni ustvarjalec, novinar in prevajalec Dušan Mukič. Nagrado je prejel za pripovedno delo Ljubljana skoz’ moja očala/Ljubljana skaus aukole moje, ki ga je napisal v slovenščini in porabščini. Pogovor z njim in njegovo mamo, etnologinjo Marijo Kozar Mukič, o Slovencih v Porabju, njihovi ustvarjalnosti, organiziranosti in problemih je pripravila Nadia Roncelli.

V rubriki Naš utrip je ob nedavnem občnem zboru in prenovi vodstva objavljen pogovor z dolgoletnim predsednikom Društva slovenskih izobražencev Sergijem Pahorjem ter novim predsednikom Martinom Brecljem.

V rubriki Gospodarstvo Andrej Černic piše o tiskarni Edigraf, katere usodo so v zadnjih letih zaznamovale odločitve, ki niso imele veliko skupnega z ekonomsko logiko, kot sta na primer nakupa dveh tiskarskih strojev: prvega v Trst sploh niso dobavili, drugi pa se je izkazal za povsem neuporabnega.

Zelo živahno je bilo delovanje založbe Mladika v pomladnem času. O tem piše v rubriki Iz naše založbe urednica Nadia Roncelli.

Spremembe so prehitre, da bi jih lahko dohajali, se glasi naslov članka v rubriki Ekologija. Avtor zapisa upošteva spremembe na področju energetske varčnosti hiš, v avtomobilski industriji ter na področju hrane in energije.

V rubriki Literatura so objavljeni pesmi Boruta Gombača, ki so prejele drugo nagrado na 51. literarnem natečaju revije Mladika, in kratka zgodba Darinke Kozinc Časovne sledi, ki je prav tako prejela drugo nagrado v kategoriji proza.

Rozina Švent je avtorica zapisa o spominskem večeru ob 130-letnici rojstva in 75-letnici smrti pesnika Iga Grudna.

V rubriki, ki jo posveča primorskim glasbenikom, Franc Križnar predstavlja tržaškega zborovodjo in pedagoga Bogdana Kralja. Mojca Polona Vaupotič piše o razstavi slik akvarelista in karikaturista Roberta Hlavatyja, ki jo je pozimi pripravila Galerija samorastnikov Trebnje v sodelovanju z raznimi ustanovami in posamezniki ob avtorjevi 125-letnici rojstva in 40. obletnici smrti.

V bližnjo polpreteklo zgodovino sega članek Darinke Kozinc o osemdesetletnici zaprtja ženskih zaporov na Kostanjevici pri Novi Gorici.

Iz Argentine se oglaša Mirjam Oblak, ki predstavi letovišče Slovencev v Buenos Airesu, Našo domačijo, ki je marca letos praznovala svoj zlati jubilej.

V rubriki Prosti čas Mitja Petaros predstavi heraldičnega panterja.

V Novicah Knjižnice Dušana Černeta se Ana Marija Prijatelj spominja Bože Černe, zadnje sestre časnikarja in politika Dušana Černeta, po katerem nosi knjižnica ime.

V osrednjih straneh revije je rubrika Antena, ki prinaša veliko novic iz zamejstva in zdomstva. Med drugim obeležuje umestitveno mašo novega tržaškega škofa Henrika, kateremu tokratna Mladika posveča naslovnico.

V mladinsken listu Rast je Lenart Vogrič napisal uvodni članek o vlaku spomina, ko so dijaki obiskali taborišči v Auschwitzu in Birkenauu. Jernej Močnik poroča o skavtskem križevem potu na Repentabor aprila letos. Julija Cotič je pripravila intervju z mlado kandidatko Slovenske skupnosti Veroniko Terpin. Milana Dolhar je intervjuvala stripovskega ustvarjalca in ilustratorja Jurija Devetaka, ki je ustvaril strip po znamenitem romanu Borisa Pahorja Nekropola. Ivan Boškin in Ilaria Vecchiet sta pripravila šaljiv kratki strip Avtomati. Objavljeni sta zgodba Nanike Smotlak in pesem Ivane Blason, ki sta prejeli tretjo nagrado na lanskem literarnem natečaju Slovenskega kulturnega kluba.