Mladika 6-7/2023

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
84 strani in priloga Rast
Vezava:
mehka

Septembrska Mladika ponuja zanimiv članek o kominformu v Križu pri Trstu.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

Uvodno misel v septembrsko Mladiko z zaporedno številko 6-7 je napisal Sergij Pahor. Avtor uvodnika ramišlja o iztekajočem se poletju, ki so ga zaznamovale grozovite poplave v Sloveniji, in o začetku šolskega leta, za katero sta značilni upad šolske populacije v slovenskih šolah v Italiji in napovedana racionalizacija šolskega sistema s krčenjem ravnateljskih mest in šol.

Igor Bahovec v rubriki Oseba in družba piše o sinodalnem procesu, ki lahko vodi k ustvarjanju smiselnega odgovora na krizo sodobne kulture in na izzive, ki zadevajo življenje Cerkve in družbe.

Bralcu v razmislek so počitniška zapažanju Tomaža Simčiča s kritičnim in humornim pogledom na nekatere sodobne družbene pojave.

V rubriki Naš utrip najdemo fotokroniko Študijskih dnevov Draga 2023, na kateri so bile v prvem planu teme bratstva, inovacije in političnih dilem.

V Fokusu Andrej Černic piše o negativni finančni spirali nepremičninske družbe Dom, ki je lastnica prostorov, v katerih domujejo številne slovenske organizacije in ustanove v Trstu in okolici.

Erika Jazbar je avtorica članka o političnem umoru v Slovenski Benečiji poleti 1949, ko je bil ob bregovih Nadiže umorjen tajnik DFS v Špetru Andrej Juša.

Drago Sedmak piše o spominih na kominform v tržaškem Križu med letoma 1949 in 1959, ki je povzročil velik razdor v vasi in pogojeval življenje domačinov ter odnos do nepremičnin.

V rubriki Ekologija avtor spregovori o alarmantnem pristopu do poročanja o vremenskih pojavih, ki poteka marsikdaj v duhu nestrokovnih pretiravanj, ko si vseskozi sledijo oznake »katastrofalno« ali »apokalptično« ipd. Pogosto tak način pisanja v ljudeh povzroča neutemljen preplah in nelagodje, predvsem pa kvarno vpliva na rast in razvoj družbe.

Nadia Roncelli poroča o poletnem dogajanju v založbi Mladika ter o knjižnih novostih slovenskih avtotrjev v Italiji. V Anteni beremo veliko novic iz zamejstva in zdomstva.

V rubriki literatura sta objavljena cikel pesmi Andraža Poliča Burja, ki je bil priporočen na 51. literarnem natečaju revije Mladika, in fantastična kriminalna zgodba Leva Detele Brez solz, ki je bila prav tako priporočena na istem natečaju.

V rubriki Prebrali so za vas Adrijan Pahor predstavi zbirko krarkih zgodb Alexa Kama Devetak Nedaleč.

Franc Križnar piše o primorskem glasbenikm Bojanu Glavini, ki je organist, pianist, skladatelj, pedagog, publicist in predavatelj. Mojca Polona Vaupotič piše o muzeju sodobne mode, ki ima sedež v Trstu.

Pri mladinski prilogi Rast so sodelovali avtor uvodnika na temo Svetovnega dneva mladih Ivan Boškin, Julija Cotič, ki je pripravila pogovor z dvema udeleženkama Svetovnega dneva mladih v Lizboni Vido Cotič in Laro Bearzi, Jernej Močnik, ki pripoveduje o svojem doživljanju SDM. Simon Cotič piše o svoji raziskovalni izkušnji na King’s Collegeu v Londonu. Andrej Cotič, Nikolaj Černic in Demetra Picco odgovarjajo na vprašanja Julije Cotič o svojem romanju v Santiago de Compostela – Camino, Vanja Vogrič pa piše o izobraževalni praksi v raziskovalnem centru v Trstu. V rubriki Slovenskega kulturnega kluba so obljavljeni zgodba lanske tretjenagrajenke za prozo Mete Peric, lanskega drugonagrajenca za prozo Iztoka Kalca in lanske drugonagrajenke za poezijo Lare Bearzi.