Mladika 8 / 2017

ISBN:
ISSN 1124-657x
Št. strani:
56 + priloga Rast
Vezava:
mehka, barvne fotografije

Oktobrska Mladika objavlja v svojem fokusu daljše razmišljanje Andreja Lokarja o odrinjenosti slovenskih besednih ustvarjalcev iz osrednjih slovenskih kulturnih krogov, predvsem o težjem sodelovanju mlajših pesnikov in pisateljev z glavnimi slovenskimi…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 4,00 

Oktobrska Mladika objavlja v svojem fokusu daljše razmišljanje Andreja Lokarja o odrinjenosti slovenskih besednih ustvarjalcev iz osrednjih slovenskih kulturnih krogov, predvsem o težjem sodelovanju mlajših pesnikov in pisateljev z glavnimi slovenskimi založbami s sedežem v Ljubljani.  V svojem razmišljanju Lokar seže v prejšnja desetletja in poda zgodovinski pregled stikov med zamejskim in osrednjeslovenskim kulturnim prostorom.

Uvodničar se v svoji uvodni misli dotakne predvsem odnosov med slovensko manjšino v Italiji in deželno vlado Furlanije Julijske krajine – ki ne priznava slovenski skupnosti pomena, ki ga dejansko ima, in skuška z dvomnljivi argumenti brez potrebe vplivati na ustroj naših kulturnih organizacij. Manjšina ša vsekakor kaže na vitalno kulturno življenje; srečanja in dogodke, ki jih ponujajo društva, gledališča in krožki so aktualna in potrebna, saj manjšina lahko zdrži samo kot ustvarjalna skupnost.

V rubriki Drobtinice o slovenskem govoru se Manica Maver ukvarja s pravilno izreko besede “košarka”, ki so jo ob nedavnem evropskem košarkarskem prvenstvu novinarji različno izgovarjali.

V rubriki Obletnica meseca je Dušan Jelinčič pripravil zanimiv zapis ob 50-letnici smrti Vladimirja Bartola z naslovom “Pisatelj, ki je bil daleč pred svojim časom”.

Novicam o dogodkih v zamejstvu in zdomstvu, ki jih ponuja rubrika Antena, sledi objava pesmi Verene Gotthardt, ki so bile priporočene na 45. literarnem natečaju revije Mladika.  Sara Remžar je avtorica pesmi Sama.

Pavle Borštnik, ameriški Slovenec, avtor monografije Moj čas, je napisal kratki avtobiografski zapis Puhek, v katerem pripoveduje dogodek o tragičnem dogodku iz zadnjega leta 2. svetovne vojne.

V spominih z naslvovom Razmišljanje zdomske tržaške Slovenke Mirella Urdih piše o narodni noši.

Ivan Oman podaja svoj komentar k knjigi Boža Repeta o Milanu Kučanu.

Marjan Frankovič piše o umetnosti portretiranja in portretu na kamero.

Umetnostna zgodovinarka Mojca Polona Vaupotič piše o članku z naslovom Med odbleski in odsevi o fotografiranju patra Branka Petauerja.

Mitja Petaros piše o slovenskih evrskih kovancih vrednosti 2 evrov.

V novicah Knjižnice Dušana Černeta izpod beresa knjižničarke Lučke Kremžar De Luisa beremo o ureditvi novega oddelka knjižnice Zore Tavčar in Alojza Rebule. V knjižnici je nedavno potekalo tudi srečanje Slvoenščina z empatijo, ki ga je vodia Elena Cerkvenič.


Priporočamo še