Mladika 5/2024

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
60
Vezava:
mehka, barvni tisk

V peti številki Mladike beremo o pomembni obletnici Goriške Mohorjeve družbe, ki letos slavi stoletnico delovanja.

Preberite več
Na zalogi
Cena: 5,00 

Peta številka Mladike z letnico 2024 se na ovitku spominja 20-letnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Na tisti prelomni dogodek opozarja Mozaik nove Evrope, ki ga je načrtoval tržaški slovenskih umetnik Fanc Vecchiet.

Uvodno misel v Mladiko je napisal Tomaž Simčič. V njej se navezuje na pobudo Socialni teden, ki bo letos potekala od 3. do 7. julija v Trstu. Vrh tedna bo maša, ki jo bo daroval sam sveti oče papež Frančišek.

V rubriki Oseba in družba docent pri katedri za moralno teologijo na Teološki fakulteti v Ljubljani Roman Globokar predstavi zadnjo izjavo Dikasterija za nauk vere z naslovom Neskončno dostojanstvo, ki želi izpsotaviti osrednjo resnico krščanskega moralnega nauka in oblikvoati celostni katoliški odgovor na številna bioetična vprašanja. Izpostaviti želi, da noben človek nikoli ne sme biti uporabljan kot predmet za dosego katereka koli cilja in da je vsako človeško življenje ne glede na stopnjo razvoja sveto in nedotakljivo.

Rubrika Fokus je posvečena stoletnici Goriške Mohorjeve družbe (GMD) in enemu izmed njenih pobudnikov, duhovniku, političnemu in kulturnemu delvcu Virgilu Ščeku. O pomembni obletnici pišejo predsednik GMD Renato Podbersič ter Matic Batič in Renato Podbersič ml., ki se zaustavita pri izdaji dnevniških zapisov Virgila Ščeka. O Ščekovem odnosu do Kanalske doline pa piše Rafko Dolhar.

V rubriki Naš utrip beremo poročilo o novi sezoni goriških večerov, ki so potekali v avli občinskega sveta v Novi Gorici.

V rubriki Ekologija so tokrat v ospredju podnebne spemembe, sejanje oblakov in geoinženiring.

V rubriki Literatura so objavljene kratka zgodba Mojce Petaros Podoknica, ki je prejela tretjo nagrado na 52. literarnem natečaju revije Mladika, in pesmi Dragana Mitića, ki so ravno tako prejele tretjo nagrado na istem natečaju.

V rubriki In memoriam se uredništvo spominja profesorja Sama Pahorja, ki je umrl aprila letos. O tem velikanu v boju za pravice Slovencev v Italiji pišeta tudi Milan Gregorič in Martin Brecelj.

Darka Zvonar Predan je avtorica recenzije knjige Dimitrija Rupla Voditelji Slovenije: Pučnik, Kučan, Drnovšek, Janša; Marija Mercina pa je recenzirala knjigi Eveline Umek P’nče ter Po vodi, po suhem in počez. Sergij Pahor je avtor krajšega kritičnega razmišljanja o razvoju Gorice in Nove Gorice.

V rubriki o primorskih glasbenikih Franc Križnar predstavi Zvezo cerkvenih pevskih zborov ob 60-letnici delovanja. Mojca Polona Vaupotič podrobno predstavi zbirke in dejavnosti Pomorskega muzeja Sergej Mašera v Piranu, ki letos praznuje sedemdeset let obstoja.

V rubriki Prosti čas Mitja Petaros predstavi vlogo slovenskega klobuka v grboslovju.

V Anteni najdemo veliko novic iz zamejstva in zdomstva.

Uvodnik v mladinsko prilogo Rast z naslovom Identiteta mravlje je napisal Jakob Tul. Ksenija Štekar predstavi Noč klasikov v Gorici in v Trstu. Malina Dolhar je intervjuvala Laro Bearzi o pomenu skavtizma in Lenarta Legišo o plezanju med mladimi pri SPDT Trst.  Makrina Quinzi predstavi uspešno šporno kariero Petra Prevca