Mladika 5 / 2018

ISBN:
ISSN 1124 - 657X
Št. strani:
68 + 8 priloge RAST
Vezava:
mehka, barvni tisk

Odlomek iz Cankarjevega predavanja v Ljudskem domu v Trstu 20. aprila 1918 uvaja novo Mladiko 5, ki je sredi julija izšla v Trstu. Klic po očiščenju, pomlajenju ter vstajenju je…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 4,00 

Odlomek iz Cankarjevega predavanja v Ljudskem domu v Trstu 20. aprila 1918 uvaja novo Mladiko 5, ki je sredi julija izšla v Trstu. Klic po očiščenju, pomlajenju ter vstajenju je leta 2018 prav tako nujen in aktualen, kot je bil pred stotimi leti. Reviji je priložen tudi bilten študijskih dnevov Draga 2018, ki se bodo prav tako dogajali v Cankarjevem duhu.

Tokratna rubrika Fokus je naravnana na poletni čas, tako da revija namenja petnajst strani problematiki turizma na Tržaškem in v deželi Furlaniji Julijski krajini s povednim naslovom “Razvoj turizma: priložnosti za teritorij, ki jih (še) ni”. Turizem je v teh krajih ob meji že nekaj let nedvomno v razcvetu, vendar o tem, koliko dotične uprave v ta razvoj vlagajo in ga vodijo ter kako operaterji na terenu se nanj odzivajo, sta v daljšem intervjuju odgovarjala podjetnik in nekdanji odbornik za turizem in gospodarske dejavnosti Občine Trst Edi Kraus ter predsednik Kmečke zveze in upravitelj izletniške kmetije v Mavhinjah Franc Fabec. Oba sogovornika ugotavljata zgodovinski, kulturni, naravni ter enogastronomski potencial, ki ga nudi Trst s svojim zaledjem, pogrešata pa povezovanje in mreženje, večjo ozaveščenost operaterjev, enostavnejše birokratske postopke in smotrno ter dolgoročno vlaganje v ta sektor, predvsem, na primer, v kongresni turizem. Lucija Tavčar poroča o svojem (nesrečnem) obisku turistične infotočke v Sesljanu, čisto različen, uspešen, pa je pogled na turistično dogajanje iz Barcelone, ki ga ponuja turistična delavka Sara Perini, Slovenka z Opčin, ki že nekaj let živi in deluje v katalonskem glavnem mestu.

Sledi članek Rada Pezdirja o Saftijevem vzporednem bančništvu, v katerem je govor predvsem o povezavah med Saftijem in TKB z Novo Ljubljanko banko. Na temo družbenega gospodarstva in kraha TKB je tudi krajši kritični zapis o reakciji predsednika SKGZ Rudija Pavšiča na pisanje o teh temah v Mladiki.

Na članek, objavljen v prejšnji Mladiki, ki je vsebovala apel, naj se pove, zakaj v Sloveniji še vedno vlada klima strahu in molka, odgovarja Marjan Frankovič v članku z naslovom Interpasivnost kritike. V rubriki Obletnica Igor Omerza piše o 30-letnici ustanovitve odbora za varstvo človekovih pravic. V rubriki Ekologija pa je govor o tržaškem uplinjevalniku, katerega načrtovanje je, zgleda, (dokončno) propadlo.

V rubriki Antena je veliko aktualnih podatkov o dogajanju v zamejstvu in zdomstvu .

V kulturi beremo oceno, ki jo je Evelina Umek napisala o knjigi Matejke Peterlin Iz dnevnika mlade družine, objavljena je zgodba Tadeje Krečič Scholten, ki je prejela tretjo nagrado za prozo na 46. literarnem natečaju revije Mladika, Mojca Polona Vaupotič piše o ustvarjanju Bogdana Groma, posvečenega Krasu.

V pričevanjih so objavljeni spomini zdomske tržaške Slovenke Mirelle Urdih in Magde Roman, ki piše o postavitvi kipa Franceta Goršeta v Vipavi.

V Novicah Knjižnice Dušana Černeta Ivo jevnikar piše o 70-letnici objavljanja povojne emigracije, na to temo sta še članka Zorka Simčiča “Bila so semena, zasejana daleč od domovine …” in Franceta Pibernika “K problemu prepovedane in zamolčane literature”.

Uvodnik v mladinsko prilogo Rast je napisala Urška Petaros, ki razmišlja o vlogi navijačev na športnih tekmovanjih, Svetlana Brecelj in Veronika Bordon ter že omenjena Urška Petaros pišejo o srečanju z mladimi Slovenci iz Argentine in ponujajo intervjuje, ki so jih pripravile z njimi.

Svetlana Brecelj poroča tudi o dnevu slovenske ustvarjalnosti, ki so ga konec maja praznovali mladi v Peterlinovi dvorani v Trstu, ko so bili nagrajeni najboljši prispevki literarnega natečaja Slovenskega kulturnega kluba. Veronika Bordon piše o seminarju, ki ga je organiziral Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je bil namenjen mladim vodjem v zamejskih mladinskih organizacijah. V mladinski prilogi so  objavljene tudi pesem Erike Ivancich, ki je prejela 2. nagrado na literarnem natečaju SKK, in fotografije, ki so jih pripravili sodelavci Rasti.


Priporočamo še