Mladika 5 / 2015

Konec meseca julija je izšla nova, peta številka tržaške revije Mladika. Uodnik se navezuje na nedavno odprtje novega tržaškega knjižnega središča TS360, notranjost katerega krasi platnico julijske Mladike. V uvodniku…

Preberite več

Konec meseca julija je izšla nova, peta številka tržaške revije Mladika. Uodnik se navezuje na nedavno odprtje novega tržaškega knjižnega središča TS360, notranjost katerega krasi platnico julijske Mladike. V uvodniku je govor o uspešnem, uresničenem načrtu odprtja središča, ki ne bo samo knjigarna, ampak osrednja zbirna točka za Slovence iz celotne pokrajine, predvsem mladih, v Trstu. Svetla novica, pravi uvodničar, to pa se dogaja žal v času, ko dežela Furlanija Julijska krajina znižuje podpore slovenskim kulturnim ustanovam v Italiji, tudi reviji Mladika in njeni založbi.

Sledi objava novele Belinde Trobec z naslovom »Nepretrgane niti«, ki je prejela tretjo nagrado za prozo na 43. literarnem natečaju revije. Poezijo za to revijo sta prispevala Milenko Strašek s ciklom pesmi, ki je prejel tretjo nagrado za poezijo na 43. literarnem natečaju revije Mladika, in Sabina Vostner z dvema pesmima. Irena Žerjal je avtorica novega nadaljevanja romana Peta Avenija in smrtne zagate.

Tokratni prispevek v rubriki Duhovna obzorja opozarja na krizo duhovnih poklicev, ki je tudi v zamejstvu zelo občutena. Avtor zapisa razmišljanja spodbuja k molitvi za duhovne poklice, saj je od njih odvisna prihodnost Cerkve in našega.

V zanimivo branje se ponuja intervju z naslovom »Seveda, slovensko«, v katerem gospa Mirella Merkù, tržaška Slovenka, ki je večji del svojega življenja preživela z možem Petrom Merkùjem v zdomstvu v Nemčiji, odgovarja na vprašanja zdomskega duhovnika Janeza Puclja. V intervjuju gospa Merkù obnavlja zgodbo svoje družine, doma pri Sv. Ivanu v Trstu, povojna leta in odločitev za Nemčijo leta 1960. Kot povzema gospod Pucelj v uvodu je »spoznanje njenega življenja, da se je treba odločiti za svojo identiteto. Le tako jo lahko živiš in ohraniš svojo samozavest.«

Sledi osmi del potopisa, vtisov s turneje Tržaškega okteta v Argentini leta 1993, ki ga pripravlja Boris Pangerc.

Renato Podbersič ml. je avtor zapisa o Janušu Golcu (1901–1945), mariborskem časnikarju in med vojno begunec pred nacisit, ki je v Trstu vodil Državno obveščevalno službo v sklopu Jugoslovanske vojske v domovini.

V poletno branje se ponuja tudi zapis Majde Artač Sturman z naslovom »Halo, Maria?«.

V Anteni dobimo zapis o novih Mladikinih izdajah in poletnih predstavitvah le-teh, o delovanju Društva slovenskih izobražencev, o Biserni obletnici Slovenske kulturne akcije v Buenos Airesu ter o delovanu mladinskih gledaliških skupin, ki delujejo v sklopu MOSP-a in Slovenskega kulturnega kluba.

Reviji je priložen Bilten sz natančnim programom 50. Študijskih dnevov Draga 2015, ki bodo potekali na Opčinah pri Trstu od 28. do 30. avgusta.


Priporočamo še