Mladika 10 / 2019

ISBN:
ISSN 1124-567X
Št. strani:
56 + 8 strani RAST
Vezava:
mehka, bravni tisk

V drugi polovici meseca decembra je izšla deseta in v letu 2019 zadnja številka revije Mladika. Namesto uvodnika je objavljen pogovor z novim kaplanom v župniji sv. Ivana v Trstu…

Preberite več

V drugi polovici meseca decembra je izšla deseta in v letu 2019 zadnja številka revije Mladika. Namesto uvodnika je objavljen pogovor z novim kaplanom v župniji sv. Ivana v Trstu Tomažem Kunavrom, v katerem novomašnik, doma iz Ljubljane, spregovori o adventnem času, o kristjanu v sodobni družbi in o svoji odločitvi za duhovništvo.

V Fokusu je tokrat članek z naslovom “V globaliziranem svetu bo obstal le narod z globokimi koreninami”,  ki sta ga pripravili Helena Kregar in Dragica Motik, v katerem spregovorita o pomenu narodnostne vzgoje v šolskih programih, saj “če bomo iz šole umikali vzgojo za vrednote slovenstva, bomo stopili na pot do nacionalnega genocida”.

V rubriki Gospodarstvo beremo članek o goriški družbi KB 1909 in o prelomnem letu 2020: po skupščini, ki je bila 28. novembr letos, so se napovedale nekatere novosti, npr. prodaja nepremičnin, ki imajo tudi poseben pomen in vlogo v slovenski narodni skupnosti, in posegi kljub optimizmu likvidacijskega upravitelja, ki napoveduje, da se plan prestrukturiranja dolgov odvija tako učinkovito, da bi družba lahko preklicala likvidacijo že v letu 2020.

Ivo Jevnikar v članku z naslovom “Po sledovih povojnih slovenskih beguncev v Italiji” predstavi obisk begunskih taborišč v Višku in v kraju Monigo pri Trevisu, kjer so v vojašnici Cadorin, v kateri je bilo taborišče, uredili spominsko obeležje.

Sledi pogovor s Stanko Čuk, predsednico Sklada Mitja Čuk z Opčin, ob 40-letnici delovanja te ustanove, ki se posveča osebam s posebnimi potrebami pa tudi socialno šibkejšim posameznikom in družinam.

V rubriki o ekologiji je tokrat govor o nuji ukrepati zaradi podnebnih sprememb, preden bodo naravne razmere še bolj dramatične: v deževnem novembru, ko je prišlo do mnogih poplav in plazov, se je izkazalo, kako je povsod krhko stanje našega okolja, v članku pa se avtor dotakne tudi umorov naravovarstvenih aktivistov: od leta 2003 do danes je bilo ubitih več kot 1000 amazonskih Indijancev, ki so se upirali uničevanju svoje zemlje.

Igor Omerza je avtor zapisa v spomin na časnikarja in založnika Davida Tasića, ki je bil član četverice Janša-Borštner-Tašić-Zavrl.

“Jesen, ki je ni bilo” je naslov kratke zgodbe Samie Žunič, ki je bila priporočena na 47. literarnem natečaju revije Mladika, sledi objava spominskega zapisa časnikarja Pavleta Borštnika iz Clevelanda z naslovom “Peter”.

Mojca Polona Vaupotič piše o razstavi v ljubljanski Narodni galeriji o Sloveniji na plakatih iz tržaške zbirke Salce.

Lučka Kremžar iz Knjižnice Dušana Černeta poroča o delovanju knjižnice v zadnjim mesecih.

Antena je kot vedno bogata s krajšimi novicami iz zamejstva in zdomstva.

V mladinski prilogi Rast avtorica uvodnika Svetlana Brecelj razmišlja o načinu praznovanja današnjega božiča in o potrebi, da bi bil božič predvsem praznik ljubezni. V božični anketi, ki sta jo pripravili Karin Mosetti in Urška Petaros, beremo o tem, kaj danes mladim pomenijo božični prazniki. Martina Sosič poroča o letošnji Stični mladih 2019 in o Luči miru iz Betlehema, ki so jo tržaški skavti sprejeli na Dunaju. Iz Argentine se oglaša Gabi Oblak, ki poroča o romanju slovenske mladine k Mariji v Lujan in o zlatem jubileju pevsko glasbenega večera v Buenos Airesu.  Jernej Močnik piše o projetku Mosp-a Mikrokamera, Veronika Bprdom pa o novostih v delovanju časnikarskega krožka MOSP-a; v rubriki Slovenskega kulturnega kluba je objavljena pesem Veronike De Luisa in krajši intervju z njo, ki sta ga pripravili Anastasja in Tanja Knez.


Priporočamo še