Mladika 1 / 2017

ISBN:
ISSN 1124-657x
Št. strani:
64 + 8, barvne slike
Vezava:
mehka

Prva številka tržaške revije Mladika v letu 2017 postavlja v ospredje pereči položaj Slovenskega stalnega gledališča v Trstu: kot ugotavlja avtor uvodnega prispevka “Gledališče propada, ljudje, ki jim je prepuščeno…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 4,00 

Prva številka tržaške revije Mladika v letu 2017 postavlja v ospredje pereči položaj Slovenskega stalnega gledališča v Trstu: kot ugotavlja avtor uvodnega prispevka “Gledališče propada, ljudje, ki jim je prepuščeno umetniško snovanje sezon, so tujek v našem prostoru, ne razumejo potreb naših ljudi in prostora, število abonentov je v upadu.” Slovenska narodna skupnost v Trstu ima bogato gledališko tradicijo, ki sega v čas še pred nastankom Dramatičnega društva, zato se o gledališču veliko govori, ker je navezanost nanj globoka. O tem, kakšno gledališče si želijo, so v članku spregovorili Lučka Susič, Luka Cimprič, Vladimir Vremec, Jan Leopoli in skupina mladih.  Svojo vizijo gledališča je podala tudi predsednica US SSG Breda Pahor.

V rubriki Naš utrip je govor o o delovanju igralske družine Radijskega odra, ki je pravkar praznoval 70-letnico svojega delovanja. V tem okviru sta tudi objavljena intervju z novo predsednico Majo Lapornik v zvezi z aktualnostmi in izzivi, ki se radijski igri in radijskemu mediju postavljajo dandanes, in govor, ki ga je na akademiji Radijskega odra imel slavnostni govornik Jože Faganel.

V rubriki Drobtinice o slovenskem govoru Manica Maver piše o »zamejskem kompleksu« in med drugim navaja, da »Govorec iz osrednje Slovenije ne bo bujno boljši govorec od slovenskega Tržačana«.

Ob 80. obletnici smrti goriškega glasbenika in mučenca Lojzeta Bratuža je o njem napisal članek zgodovinar Renato Podbersič ml., Darinka Kozinc pa je v eseju, posvečenem Ljubki Šorli, napisala o svojem srečanju z njo. Med drugim tako piše: »Iz močne in globoke osebne vere in vere v Boga je črpala pogum, da je vračala hudo z dobrim, sovraštvo z blagoslovom in krivico z odpuščanjem«.

»Antena« prinaša kot vedno novice o dogajanju v zamejstvu in zdomstvu.

V rubriki »Literatura« so objavljeni novela Tine Kompare Campani »Tuja gruda«, ki je bila priporočena na 44. literarnem natečaju revije Mladika, pesmi Metke Kacin Beltrame »Zanikani nasmeh«, ki so bile prav tako priporočene na istem natečaju, četrti del »Zgodbe na kose« Lede Dobrinja ter poetično zgodba o orehu z naslovom »Juglans regia«, ki jo je napisala Bruna Marija Pertot.

O Jožetu Toporišiču, čigar 90-letnica rojstva je potekala lani, je napisal zanimiv in razčlenjen prispevek Zoltan Jan.

V rubriki, posvečeni prostemu času, Mitja Petaros razkriva neznano poglavje slovenske numizmatike, in sicer rezervne bankovce slovenskega tolarja.

V dvanajstem razmišljanju zdomske Slovenke Mirella Urdih piše o gledaliških predstavah, ki so se prirejale pri Sv. Ivanu v Trstu v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

V članku z naslovom »Gospodarski forum v Davosu … s kamnitim gostom« beremo o zaključkih 47. foruma v švicarskem Davosu, kjer je bila še najbolj izrazita ugotovitev, da je vse večji razkorak med redkimi bogatimi in vse številnejšimi revnimi, kar ogroža svetovno stabilnost.

Na koncu revije je tudi poklon Saše Martelanca glavnemu uredniku revije Mariju Maverju, ki je januarja slavil 80. življenjski jubilej.

V mladinski prilogi Rast je Svetlana Brecelj napisala uvodnik o potresih in njihovih posledicah ter potrebi po solidarnosti z žrtvami te naravne katastrofe. Erika Kosič in Giulia Černic pišeta o priljubljenosti petja med mladimi na Goriškem, Veronica Piredda poroča o delavnici make-upa, ki jo je priredil MOSP v sodelovanju z mlado frizerko in estetistko Jessico Alfarano, Mojca Petaros piše o popularni italijanski nanizanki »Naj nam Bog pomaga«. V listu so tudi objavljeni nasveti Brine Bakhite za zaljubljence in pesmi Tine Sbarbaro, ki so prejele 3. nagrado na literarnem natečju SKK-MOSP.

a>


Priporočamo še