Mladika 1 / 2018

ISBN:
ISSN 1124-657X
Št. strani:
40 + 8 strani Rasti
Vezava:
mehka, barvne fotografije

Mladika je vstopila v 62. leto izhajanja. Prva številka z letnico 2018 ponuja različna branja in poglobitve. V Fokusu je daljši prispevek univerzitetnega profesorja, publicista in rusista Ivana Verča z…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 4,00 

Mladika je vstopila v 62. leto izhajanja. Prva številka z letnico 2018 ponuja različna branja in poglobitve. V Fokusu je daljši prispevek univerzitetnega profesorja, publicista in rusista Ivana Verča z naslovom »Kaj pa vnukinje lepe Vide?« V svojem eseju razmišlja o pojmih izvendržavnosti in znotrajdržavnosti pri dojemanju sveta Slovence v Italiji, ki ju je v eno izmed prejšjih številk Mladike uvedel Andrej Lokar. Ivan Verč ugotavlja, da je ta ločnica nastala veliko pred osamosvojitvijo Slovenije in da so se ti kulturni modeli, s katerimi se »Slovenci v Italiji zgodovinsko soočamo in se v njih različno prepoznavamo, ukoreninili veliko pred nastankom samostojne države Slovenije. Že celo stoletje smo izvendržavni.« V svojem eseju Verč omenja tudi zbornik Ženska literarna ustvarjalnost na Primorskem (ur. Marija Pirjevec, izdala Mladika 2017) ter opozarja, da je za ustvarjalke, ki živijo ob meji in za njo, identiteta gibčna kategorija. V razčlenjenem eseju se avtor loteva še vprašanja sebstva, jezika, odnosa do drugega, vzrokov ženskega nepriznavanja in nepriznavanja ustvarjalne misli v javnem življenju.

V rubriki o krščanskem življenu se objavlja zanimivo besedilo izpod peresa Tomaža Simčiča z naslovom »Je papež Frančišek heretik?« Avtor članka piše, da so običajno herezije obsojali in heretike izobčili papeži, bolj neverjetno pa se sliši, da naj bi bil heretik sam papež. V članku Simčič poudari, da je apostolska spodbuda papeža Frančiška prelomma, ne zato, ker bi spreminjala normo, ampak ker od normativne obravnave pomakne težišče v smer duhovnega pristopa – in brez upoštevanja duhovnih temeljev se to zlahka zamenja s popustljivostjo.

V rubriki Obletnica je objavljen drugi del zapisa »Goršetova primoska leta«, ki sovpada s 120-letnico kiparjevega rojstva. Avtor članka je Ivo Jevnikar.

V rubriki Ekologija je govor o zeleni ekonomiji, katero bo v prihodnje podprla tudi Svetovna banka. Pozitivne izkušnje s tovrstno ekonomijo, ki vlaga v alternetivne energetske vire, imajo na Norveškem.

Rubriki Antena z novicami iz zamejstva in zdomstva sledijo literarni prispevki: objavljena je zgodba Eda Rodoška »Pradavni navdih«, ki je bila priporočena na 44. literarnem natečaju revije Mladika, in pričevanjski zapis tržaške zdomske Slovenke Mirelle Urdih Merkù o življenju v Nemčiji.

Revija ima prilogo Rast z raznovrstnimi prispevki in bogato grafično podobo. Avtorica uvodnika jadralka Giorgia Sinigoi piše o pomenu športa za mlade. Sledi intervju, ki ga je pripravil Jernej Močnik, prav z jadralkama Giorgio Sinigoi in Saro Zuppin, ki sta se konec prejšnjege leta udeležili svetovnega jadralnega prvenstva v Avstraliji. Martina Sosič poroča o pestrem programu delovanja Slovenskega kulturnega kluba in MOSP-a, v katerega sodi dobrodelna božična akcija SKK in obisk izvedenke na področju kulture oblačenja Lee Pisani. Mladinski list objavlja pogovor, ki sta ga pripravili Denise Frandolic in Ilaria Vitturelli z dijakinjo 4. lenika tržaškega liceja Prešeren Ines Lakovic, ki se je udeležila šolske izmenjave v Sankt Peterburgu. Ob kratkem intervjuju z Mojco Petaros je objavljen njen literarni prispevek »Slišal sem; kriknil je list, ko da so mu prebodli srce«, ki je prejel prvo nagrado na literarnem natečaju SKK-MOSP 2017. V listu so objavljeni tudi zimski fotografski utrinki sodelavcev Rasti.


Priporočamo še