BOŽJI MLINI

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-300-3
Št. strani:
166
Vezava:
trda vezava

Pesmi zajemajo svoj dih iz večplastne čudežnosti človeškega dojemanja. A na posameznih mestih se v svoji intuiciji skušajo dotakniti tudi  nečesa višjega, nezavednega, kar presega naše človeške moči in ni…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 22,00 

Pesmi zajemajo svoj dih iz večplastne čudežnosti človeškega dojemanja. A na posameznih mestih se v svoji intuiciji skušajo dotakniti tudi  nečesa višjega, nezavednega, kar presega naše človeške moči in ni delo človeških rok in se človeški zavesti predstavlja z  nedoumljivim, nepredvidljivim in človeku neobvladljivim. Tudi v razmerju do današnjega, sodobnega sveta, v klasičnem vprašanju, »Kam gremo?«. Današnji vrhunec človeške civilizacije se kaže v človekovi »umetni«, tisočkratni atomski premoči in prevladi nad naravo. Ta se bo v prihodnjih stoletjih samo še stopnjevala v kapacitetah industrijskih kompleksov in vojaških arzenalov. Seveda zgolj v primeru, da ne pride do konsenza, »uravnavanega reda«, ozaveščanja človeštva znotraj civilizacije. Obstaja strah, da se ob znanih človeških šibkostih, značajskih in političnih hibah človeštva, fanatizmu in ekstremizmu, utegne tisočletna izgradnja človeške dobrobiti – civilizacija – spreobrniti v pogubo in pokopati pod seboj človeštvo. Da se ne bi Božji mlini sprostili v napačno smer, zaorali v prah, oglje in jedek strup – iz Razodetja Biblije. Zato je treba vztrajati in vložiti vse človeške napore Božjim mlinom na poti ohranitve Stvarjenja, pelodnem prahu ljubezni njenega prerajanja. S tem seveda pesmi presegajo človeško dojemanje in človeško moč in hotnost, njegovo kratkovidnost, načrte, utvare in zmote, in prek poezije vstopajo na vesoljno raven, slutnje ohranitve božjega stvarstva.


Rutar Borut (Tolmin, 1960) je po izobrazbi zgodovinar in ekonomist. Zgodaj je začel pisati pesmi, za kar je prejel več mladinskih literarnih nagrad. Objavil je tudi več črtic in zgodb, predvsem v revialnem tisku. Od leta 1993 sodeloval pri publiciranju zamolčane primorske zgodovine, da bi slovenski javnosti predstavili avtentično razlago TIGR-a. Je avtor več knjig na zgodovinsko tematiko, med katere sodijo: TIGR proti duhovnemu genocidu fašizma nad Primorci, Tolminsko 1918–1941, Ljubljana, 1996; Iz primorske epopeje, Celovec, 2004;  Krik mačehe. Pripravljen atentat organizacije TIGR na fašističnega diktatorja Mussolinija 20. septembra 1938 v Kobaridu, Celovec, 2011.

Za svoj literarni in zgodovinski opus je prejel več nagrad in priznanj.


Priporočamo še