Slovenska krajevna imena v Italiji/Toponimi sloveni in Italia

Avtor:
Št. strani:
124
Vezava:
mehka

Knjiga je dvojezični priročnik, ki ga v glavnem sestavlja imenik, v katerem so po abecednem redu zabeležena imena vseh krajev v Italiji, ki razpolagajo s slovensko imensko obliko. Pri vsekam…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 7,75 

Knjiga je dvojezični priročnik, ki ga v glavnem sestavlja imenik, v katerem so po abecednem redu zabeležena imena vseh krajev v Italiji, ki razpolagajo s slovensko imensko obliko. Pri vsekam geslu si slede simbol, krajevno ime v mastnem tisku, rodilniška oblika, etnični pridevnik ter v ednini izraženi imeni prebivalcev. Vse imenske oblike, tudi tuje, so opremljeni z naglasnimi znamenji.

Po imeniku si sledijo seznami ustreznih italijanskih uradnih krajevnih imen in, za kraje, ki razpolagajo še z imeni v drugih jezikovnih registrih, seznam furlanskih in nemških krajevnih imen.


Pavle Merkù se je rodil v Trstu leta 1927 in tu umrl leta 2014. Diplomiral je iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nakar pa doktoriral na rimski univerzi La Sapienza. Študiral je kompozicijo in kot skladatelj ustvarjal za komorne in zborovske zasedben. Posvečal se je jezikoslovju, etimologiji in etnomuzikologiji. Bil je član Slovenske akademije znanosti in umenosti. Leta 2014 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.


Priporočamo še