1300 primorskih priimkov

Avtor:
ISBN:
978-88-7342-046-0
Št. strani:
112
Vezava:
mehka

»Osebno ime je staro kot človek, že Adam in Eva sta imela ime; nemogoče si je misliti kogarkoli ali karkoli brez imena. Že od začetkov človeštva ima vsako pleme, vsaka…

Preberite več
Na zalogi
Cena: 13,00 

»Osebno ime je staro kot človek, že Adam in Eva sta imela ime; nemogoče si je misliti kogarkoli ali karkoli brez imena. Že od začetkov človeštva ima vsako pleme, vsaka kultura, vsak jezik svoj poimenovalni sistem […] Imena in dodatna imena so s posameznikom umrla.  Država je težko zasledovala dediče, da bi plačali davke, ki jih smrt ni kar tako zbrisala. Zato si je najnaprednejša država svojega časa – beneška republika – v enajstem stoletju izmislila priimek.« Tako v uvodu onomasta in jezikoslovca, akademika dr. Pavleta Merkùja, ki v knjigi 1300 primorskih priimkov po uvodnih besedah o zgodovini, oblikoslovju in obrazložitvi priimkov osvetljuje izvor in razvoj osebnih imen in vzdevkov ter razčleni poklicne in krajevne determinative na slovenski zahodni narodni meji..


Pavle Merkù se je rodil v Trstu leta 1927 in tu umrl leta 2014. Diplomiral je iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nakar pa doktoriral na rimski univerzi La Sapienza. Študiral je kompozicijo in kot skladatelj ustvarjal za komorne in zborovske zasedben. Posvečal se je jezikoslovju, etimologiji in etnomuzikologiji. Bil je član Slovenske akademije znanosti in umenosti. Leta 2014 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.


Priporočamo še