Izid 52. literarnega natečaj Revije Mladika

Komisija literarnega natečaja revije Mladika, ki jo sestavljajo pisateljica Evelina Umek, pisateljica in literarna zgodovinarka Vilma Purič, urednica knjižnega programa Mladike Nadia Roncelli in glavni urednik Marij Maver, se je sestala v ponedeljek, 29. januarja 2024. Obravnavala je 51 prispevkov v prozi in 45 ciklusov pesmi, ki so v roku prispeli na natečaj. Komisija je po temeljiti razpravi in oceni dospelih prispevkov podelila sledeče nagrade:

 

PROZA

Prvo nagrado prejme zgodba Trg svobode. Avtor je Žiga Šmidovnik iz Ljubljane.

Trg svobode je tenkočutna pripoved o koncu neke ljubezni, o slovesu. Avtor piše o zadnjem dnevu para, ki sprejme skupno odločitev, da se loči. Kljub temu, da gre za težak korak, se svet »nemoteno vrti dalje«. Nekdanja zaljubljenca se sprehajata po mestu in zdi se, da je mesto s svojimi ulicami, trgi, trgovinami, morjem in mimoidočimi tihi spremljevalec in opazovalec para, njunega čustvenega nemira. Pred nami se po drobcih razpira zavezujoča zgodba, ki ne sega le na področje ljubezni in čustva, sooča se tudi z nasiljem in motivom pribežnikov, predvsem pa gre tudi za intimno iskanje (življenjskega) cilja.

 

Drugo nagrado prejme zgodba Umetnik. Avtorica je Tadeja Krečič Scholten iz Ljubljane.

Sočna pripoved Umetnik vpelje bralca v svet sodobne likovne umetnosti in razstavne dejavnosti, ko so v galerijah estetski kriteriji in vrednosna merila zrelativizirana. Postavlja se tudi vprašanje umetnikove moralne drže, ki klecne pred pohvalo in laskavimi besedami. Kakšen je torej svet umetnosti? Umetnik je svež utrinek iz slikarskega sveta, napisan živahno, tudi humorno, celo na meji absurda. Predvsem pa je zgodba življenjska in prepričljiva.

 

Tretjo nagrado prejme zgodba Podoknica. Avtorica je Mojca Petaros iz Trsta.

Kratka prozna skica Podoknica se dogaja v mestu zaljubljencev – Benetkah, kjer želi Romeo zvabiti dekle na najbolj romantično pustolovščino v kraju – plovbo z gondolo po beneških kanalih. Pri podvigu mu pomaga gondoljerjev sin Antonio. Avtorica je pri opisovanju sproščeno poskočna, zna posredovati mladostno vzhičenost in dogajanje spretno zapleta, pri čemer ne pozabi na sočne dialoge in prikupne opise mesta na vodi.

 

Komisija priporoča za objavo še novele: Ko misli spregovorijo Katje Brvar, Podaljšana sekunda Manke Kremenšek Križman, Mozaik Darinke Kozinc, Hiša Dragice Čuk Novak, Skala sredi reke časa Henrika Grudna, Modra barva in lipan Vincenca Gotthardta, Ne da bi potrkala Mateje Gomboc.

 

POEZIJA

Prvo nagrado prejmejo pesmi iz ciklusa Besede. Avtor je Franjo Frančič iz Sečovelj.

Pesmi Franja Frančiča izrišejo izviren portret človeka, ki ga označujejo gibljiva domišljija, duhovni nemir in čustvena napetost. Sledi v verzih puščajo intenzivni položaji bivanja, ki jih poosebljajo kri, potrgana krila metulja, nož v žepu, izpraskane brazgotine. Tesnobna vsebina najde potešitev v obliki, ko se v umirjenem pretakanju svobodnega verza kretnja obupa prelevi v sposobnost prenašanja in vztrajanja.

 

Drugo nagrado prejme ciklus pesmi, ki je prispel pod geslom Zorenje. Avtor je Milan Novak iz Varaždina.

Razdelek pesmi z naslovom Zorenje prepriča z izvirno obliko, v kateri verzi prehajajo v daljše povedi in se vezana beseda spogleduje s prozo. Pesmi preveva hrepenenje po polnosti življenja, ko je ljubezen celovita in iskrena in besede izrekajo nežno in tiho toplino. Predmetnost se kmalu podredi notranjemu bistvu in konkretno podobo nadomesti intimno doživljanje. Tako v ulici polni hiš prevlada praznina, v srcu pesniškega jaza pa skrajna osama.

 

Tretjo nagrado prejme cikel pesmi Poetu, ki ga je poslal Dragan Mitić iz Kopra.

Pesmi Dragana Mitiča so tematsko usklajene in osredotočene na motiv pesništva. Prevlada razmišljanje o verznih mehanizmih in o tem, kako nagovarja vezana beseda. Poezija zasleduje cilje in poskuse, premaguje strahove, razveljavlja izpraznjene poglede in se celo prikrade do niča. Išče poseben zven, tako da preskakuje črke. Začini, omami, postaja molitev, premeče pomene in prikrije resnice, pretvori bolečino in spremeni temo v upanje.

 

Komisija priporoča za objavo še cikel pesmi Lane Prosenak, pesmi Eda Krniča, cikel pesmi – haikujev Klavdije KIE Zbičajnik Plevnik, Tritpih Nike Čok, pesmi Simfonije mavrice, noči in vetra Metke Kacin Beltrame, pesmi Ane Stergar, pesmi Barbare Boneta, cikel Vzpon Ester Gomisel in cikel Stranpoti Tereze Brezovec.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
      Izračunaj dostavo