Da nam potrošništvo ne “ukrade” Božiča

Okrašene izložbe, reklame, raznobarvne lučke, praznična ulična razsvetljava, tipične slaščice, filmi, ki jih nudijo televizijski programi, skratka, vse nas opominja, da bo kmalu Božič. Kje pa je v vsem tem pravi pomen praznika? Lahko to sploh še istovetimo s praznikom rojstva Kristusa Odrešenika? Od spominjanja na dogodek izpred dveh tisočletij smo se zelo oddaljili: pozabili smo na revni hlevček v Betlehemu, na skromne pastirje, ki so sledili zvezdi repatici in hodili gledat novorojenega Božjega sina.

Tudi tako preprost praznik, kot je Božič, je postal žrtev potrošništva. Glavni smisel praznika se je namreč od medsebojne povezanosti in druženja v ožjem sorodstvu premaknil k obdarovanju, domačo potico je zamenjal “pandoro”, postavljanje jaslic ni več družinski obred, temveč dolžnost, ljudske božične pesmi so nadomestile ameriške popevke, za vse to pa je kriv moderni svet, v katerem vsi hitijo in nimajo časa, da bi se za trenutek ustavili.

Danes Božič ni več samo krščanski praznik, saj le še malokdo praznuje Božič v njegovi prvotni duhovni razsežnosti, kjub vsemu pa lahko v tem obdobju občutimo toplino. Vsaka družina, ne glede na to, če je verna ali ne, praznuje Božič, saj je ena od redkih priložnosti, da se družina zbere in deli trenutke, ki jih drugače ne bi. Ob tem pa se lahko vprašamo: kaj lahko tem ljudem pomeni Božič? Ali lahko, kljub temu da ne verujejo v odrešenje, ki nam ga vsako leto daje rojstvo Jezusa, občutijo pomen praznika?

Mislim, da je razlog za tako razvrednotenje Božiča prav v oddaljevanju od vere. Ljudje začnejo iskati smisel v materialnih dobrinah in ne več v vrednotah, idilična pokrajina le navidezno prikaže to, kar bi moral Božič v resnici biti. Kaj pa lahko mi naredimo, da preprečimo, “da nam trgovci ukradejo Božič ali vsaj njegovo duhovno dimenzijo”?

K sreči je še dovolj takih, ki jim Božič res nekaj pomeni. Družine se zberejo v molitvi, grejo skupaj k polnočnici, kjer radost delijo z ostalimi vaščani. To je namreč praznik celotne vaške skupnosti in ne samo. V takih trenutkih lahko občutimo bližino celotnega krščanskega sveta, ki po tolikih letih še vedno temelji na ljubezni in bratstvu. Veliki krščanski prazniki, med katere spada seveda Božič, nas morajo spomniti na neizmerno ljubezen, ki nam jo Bog daje in jo mi delimo v svet, hkrati pa nam to mora biti v opozorilo, da ne smemo biti dobri le v božičnem času, temveč vsak dan v letu.

Neža Petaros

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
      Izračunaj dostavo