Izid 51. literarnega natečaja revije Mladika

Komisija literarnega natečaja Mladike, ki jo sestavljajo pisateljica Evelina Umek, pisateljica in literarna zgodovinarka Vilma Purič, urednica knjižnega programa Mladike Nadia Roncelli in glavni urednik Marij Maver,  se je sestala v ponedeljek, 30. januarja 2023. Obravnavala je 58 prispevkov v prozi in 39 ciklusov pesmi, ki so v roku prispeli na natečaj. Komisija je po temeljiti razpravi in oceni dospelih prispevkov podelila sledeče nagrade:

Proza

Prvo nagrado prejme zgodba 2020. Avtorica je Tadeja Krečič Scholten iz Ljubljane.

Pisateljica na izviren način opiše družinsko srečanje v pokovidnem času, ko privrejo na dan potlačena čustva. Spretno in domiselno, s stopnjevanjem napetosti poglobi odnose med družinskimi člani, ki niso zaprti med štiri zidove, ampak bi se v njih vsakdo  zlahka prepoznal. Krečičeva svoje pisanje opremi tudi z duhovitimi prebliski.

Drugo nagrado prejme zgodba Časovne sledi. Avtorica je Darinka Kozinc iz Solkana. Pisateljica občutljivo obravnava temo iz časa druge svetovne vojne. V ospredju sta družinski spomin in odpuščanje, ki je edini temelj, na katerem velja graditi sedanjost in medčloveške odnose. Kozinčeva k obravnavani vsebini pristopa spoštljivo in s prepričljivim peresom.

Tretjo nagrado prejme zgodba Nenavaden prizor. Avtor je Boris Pangerc iz Doline pri Trstu. Gre za večplastno motiviko z vrhuncem v zagonetnem prizoru, ki poveže dve življenji. Je pa zgodba tudi potovanje v čas neke vasi, ki živi po pradavnih zakonih in običajih. Avtor tenkčutno opisuje ruralni svet in njegove, tudi jezikovne posebnosti.

Komisija priporoča za objavo še novele: Brez solz Leva DeteleRoža Piščanec Ksenije Čuić BratinaPremiki v Kantasti Luke Školča, Mamica, želim živeti Primoža VresnikaJunak Tadeje Krečič Scholten.

Poezija

Prvo nagrado prejme cikel, ki je prispel pod geslom Svetloba v avgustu. Avtorica je Miljana Cunta iz Ljubljane. Pesnica prikazuje begavo držo sodobnega človeka, ki prestopa zanesljive okvire vsakdana. Bremeni ga nepreglednost doživetij, razkrajajo ga negotovosti, žalostijo izgube, zasleduje starost. Izpoved je posredovana v melanholičnem tonu in prijetnem zvenu.

Drugo nagrado prejme cikel pesmi Skozi tisočera okenca. Avtor je Borut Gombač iz Maribora. Vprašanje čigava je prihodnost, je v poeziji Boruta Gombača osrednje izhodišče, preko katerega se pesnik dotakne raznolikih položajev človeka.

Tretjo nagrado prejmejo haiku pesmi, ki so prispele pod geslom Snežna sova. Avtorica je Klavdija KIA Zbičajnik Plevnik z Ravn na Koroškem. Klavdija KIA Zbičajnik Plevnik je avtorica verižno prepletenih haikujev, ki se s ponavljanjem zadnjega verza vsake kitice zapletejo v venec in presenetijo bralca z oblikovno izvirnostjo ter pomensko drznostjo.

Komisija priporoča za objavo še cikel pesmi Bela Andraža Poliča, cikel Pesmi njej Dragana Mitića, cikel pesmi Ane Kumpergercikel pesmi Franja Frančiča, pesniški cikel Zlata jajca Petre Koršič.

Trst, 30. januarja 2023

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
      Izračunaj dostavo