Knjiga Za pravico in skupnost v Ljubljani

Knjiga Draga Štoke Za pravico in skupnost. Poslanstvo društva Pravnik v Trstu je 17. maja v okviru niza Matična odprta vratadoživela poglobljeno predstavitev v dvorani Slovenske matice Ljubljani.

Po dobrodošlici tajnice-urednice SM dr. Ignacije Fridl Jarc je Ivo Jevnikar predstavil avtorja in sogovornika za predavateljsko mizo ter pomen knjige, ki govori o družbeni vlogi primorskih odvetnikov v zadnjem stoletju. Avtor Štoka je poudaril razloge, zaradi katerih se je lotil dela, ki želi ovrednotiti izjemno vlogo primorskih odvetnikov v obravnavanem obdobju, saj se mu zdi, da je ostala v senci.

Zgodovinarka Mateja Jeraj iz Arhiva Republike Slovenije se je zaustavila zlasti pri likih in dogodkih, ki so jo, kljub temu, da se je s slovenskimi pravniki v preteklosti veliko ukvarjala, posebej pritegnili in včasih pretresli.

Dolgoletni odvetnik, član Sodnega sveta Republike Slovenije in odgovorni urednik revije Odvetnik Andrej Razdrih je med drugim opravil primerjavo položaja slovenskih odvetnikov med obema vojnama v Julijski krajini in v Dravski banovini ter po vojni v Italiji in Jugoslaviji, kjer je ostal odvetniški poklic kljub poskusom »podružbljenja« edini svobodni poklic v vzhodni Evropi.

Oba strokovnjaka vidita v Štokovi knjigi pomembno dopolnitev monumentalnega zbornika Slavni slovenski pravdarji, Slovenski odvetniki v umetnosti, znanosti in politiki, ki je izšel leta 2018 v Mariboru in obravnava celotno slovensko etnično ozemlje, pri katerem sta oba pomembno sodelovala. Izrazila sta tudi globoko občudovanje za mnoge osebnosti, katerih vlogo je Štokova knjiga posebej podčrtala.

Na fotografiji: Ivo Jevnikar, Drago Štoka, Mateja Jernej, Andrej Razdrih.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
      Izračunaj dostavo