Knjižni program založbe Mladika na 39. SKS

Založba Mladika je izdala bogato bero knjig s področja leposlovja, domoznanstva in izvirne otroške literature.

Roman Marija Čuka Fojba je v slovenski književnosti prvič ubesedena pripoved o fašistični strahovladi in o maščevanju pri kraških breznih, o zločinu in kazni, ki sta zaznamovala naš prostor v  20. stoletju. Knjiga je v tem letu doživela že prvi ponatis.

Pripovedno delo Eveline Umek P’nče sega v avtoričino otroštvo pri Svetem Ivanu. V središču avtobiografske zgodbe je punčka, ki so ji doma rekli P’nče in ki se je rodila nekaj mesecev pred drugo svetovno vojno. Pripoved krasijo črno-bele ilustracije Štefana Turka.

Pesmi Marianne Deganutti v zbirki Moj jezik v tvojih besedah/La mia lingua nelle tue parole so tenkočuen pogled na razsežnosti lastne jezikovne in družinske identitete. Verzi, prežeti z izredno čutveno močjo, so avtoričin poklon jeziku, ki ga je govorila babica, in rojstni zemlji – Benečiji.

Na področju oblačilne kulture je izšel inovativen priročnik o barvnem svetovanju z naslovom Harmokromija. Avtorica Helena Pertot je v knjigi strnila svoje znanje s področja barvnega usklajevanja in ponudila vrsto koristnih nasvetov pri izbiri oblačil.

V zbirki Zapisi iz zdomstva sta izšli dve knigi: v delu v Združenih državah živeče Mire Kosem Pozdravljena, Zemlja spoznavamo avtoričino otroštvo v Sodražici, trpljenje zaradi okupacije, razdvojenost in nasilje zaradi revolucije ter povojno zapostavljanje. V delu Martina Krannerja, ki ga je uredila Erika Jazbar, S Svetimi Višarjami v srcu, spoznamo izredno bogato življenjsko zgodbo zavednega Slovenca in katoličana, ki se je rodil pod Svetimi Višarjami, odraščal v mladčevski organizaciji v Ljubljani, deloval v vrstah Slovenske legije, vaških straž in domobranstva, kot obveščevalec je sodeloval tudi z zavezniki, kar odstopa od naših utečenih definicij.

Knjiga Kanalska saga Rafka Dolharja je izšla ob avtorjevi 90-letnici. Pričevanjsko in spominsko delo je izraz ljubezni Rafka Dolharja do Kanalske doline in hvaležnosti do očeta Alojzija, ki mu je bil vzor narodne zavesti in navezanosti na gorski svet. Knjigo bogatijo črno-bele fotografije iz družinskega arhiva.

Knjiga odvetnika Draga Štoke Za pravico in skupnost. Poslanstvo društva Pravnik v Trstu je pripoved o družbeni vlogi primorskih odvetnikov v zadnjem stoletju. Osredotoča se na društvo Pravnik, ki je v času svojega obstoja opravil zelo pomembno delo.

O vasi Ricmanje pripoveduje Mirko Krasna v knjigi Moja pešpot skozi Ricmanje. Spomini in pripovedi, kateri sta priloženi mapi ledinskih in hišnih imen, ki jo je izdelal Fabio Kuret Komar. V knjigi se osebna, avtobiografska zgodba Mirka Krasne prepleta z zgodbo njegove rojstne vasi Ricmanje.

Plod sodelovanja z opensko župnijo Sv. Jerneja apostola je knjiga Xenie Nibrandt Župnija sv. Jerneja apostola na Opčinah. Nekoč in danes v slovenkem in italijanskem jeziku. Delo, bogato z zgodovinskimi podatki ter s slikovnim in dokumentarnim gradivom, pripoveduje o vseh pomembnejših dogodkih v zvezi z župnijo, Opčinami in okolico od davnine do danes.

Knjiga Ljudje mojega časa 2 ponuja izbor publicistično sestavljenih portretov različnih osebnosti Primorske, tako s področja kulture, kot gospodarstva in politike, ki jih je avtor Milan Gregorič srečeval pri svojem javnem delovanju.

Mladim bralcem Mladika namenja štiri privlačne knjige: pustolovščin žejni bralci lahko sežejo po delu Roberta Šabca z ilustracijami Martina Zelenka Štiriperesna deteljica ali zaklad ladje Rex, v katerem avtor pripoveduje o nekdaj najhitrejši čezoceanki Rex, ki je med drugo svetovno vojno potonila v slovenskem morju.

Nova pesniška zbirka Barbare Gregorič Gorenc Pilotka je namenjena mladim in mladostnim dušam. Avtorica v pesmih pripoveduje o življenju najstnikov in otrok, njihovih željah, hrepenenjih in načrtih. Likovna umetnica Dunja Jogan je v ilustracijah ustvarila pisan svet, v kateri se domišljija prepleta z relanostjo.

Lara Spinazzola je avtorica besedila in ilustracij v pravljici Prevzetna koza. Glavna junakinja je koza, ki ob odsotnosti skrbnika kmetije prevzame njegovo mesto, a kaj kmalu pokaže svoj oholi obraz. Njeno prevzetno ravnanje ne bo dolgo trajalo, saj jo bo kmalu doletela vzorna kazen …

Najmlajšim je namenjena slikanica Poroka na otoku Pikapoka/Quattro e quattr’otto nozze sull’isolotto, ki je sad sodelovanja med pesnico Majdo Artač Sturman in ilustratorko Katerino Kalc. Ritmična in zvočna otroška pesmica bralca prevzame z nežnostjo razigranih pikapolonic.

V italijanščini je tik pred izidom publikacija, ki jo je uredil kapetan Bruno Volpi Lisjak, o ladijskem dnevniku Vladimirja Bronjevskega La flotta russa a Trieste. 1808–1810. Due anni di storia »dimenticata«.

Pred izidom je poseben knjižno-glasbeni izdelek Besede ne ubogajo več/Parole indomite, ki ga sestavlja knjiga z izborom pesmi slovenskih avtoric v Italiji in zgoščenko z ugasbenimi pesmimi, delo čelistke in glasbenice Andrejke Možina ter skupine Violoncelli Itineranti.

V tem letu so izšli še ponatis Grmade v pristanu Borisa Pahorja, Črnega obroča Marija Čuka, romana Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca Dušana Jelinčič in fonološkega priročnika V svetu glasov. Mladika je izdala tudi zbornik Študijskih dnevov Draga 2022 Pred izzivi kriznih razmer.

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
      Izračunaj dostavo